top of page

Accepteren is transformeren


Deze zomer was ik op zoek naar een camping om te overnachten om de dag nadien flink door te rijden richting ‘bestemming’. Ook al was het maar voor 1 nacht, toch had ik graag een leuke camping gevonden. Ten laatste rond 16u à 17u wou ik zeker zijn van mijn plekje, zodat ik alles rustig kon opzetten en mezelf wou besparen van de nodige stress.


Zo gezegd, zo gedaan. Net aangekomen in een klein dorpje, installeerde ik mijn tent rond 16u. Ik herinner me dat ik nog twijfelde: ‘ben ik wel zeker dat ik mijn tent hier wil opzetten?’ Deze plek voelde niet goed, veel te grote camping, niet mijn ding…


Maar toch, ik wou geen risico’s nemen en negeerde mijn intuïtie in alle talen! Ik voelde me die dag niet echt in allerbeste humeur. Ja je raadt het goed, het was die week van de maand waarvan elke gevoelige vrouw wel begrijpt wat ik bedoel. 😉


Nog geen uur later stond mijn tent op en besloot ik een toertje te maken in de nabije omgeving. 5 minuten verder, zag ik plots aan mijn linkerzij een smal weggetje met een bordje waarop stond Camping **. Ik voelde het meteen in mijn grote teen, spijt zou me weldra overvallen!


Jawel, een supergezellige kleine rustige camping op een idyllisch stuk land. Ik kreeg bijna een inzinking! Help, ik wist het!


Waarom liet ik de controle overheersen boven mijn intuïtie?


Hoe kon ik zo ‘stom’ zijn om niet een beetje meer vertrouwen te hebben in mezelf?


Ik kon maar niet loslaten dat ik op een overvolle, véél te grote camping stond vol luidruchtige Noorderburen met een arrogante uitbaatster. Dat een trein om de haverklap mijn rust verstoorde en een bende kinderen van een groep marginale buren mijn zenuwstelsel regelrechte schade aandeden.


Hoe was het mogelijk dat ik me zo liefdeloos en gefrustreerd voelde en er niet in slaagde de realiteit te accepteren?Van strengheid naar mildheid :


Misschien herken je het wel dat je er ook niet steeds in slaagt om bepaalde omstandigheden te accepteren? Misschien ben je ook wel eens boos op jezelf omdat je jezelf als een ‘zwakkeling’ ervaart? Omdat je jou liever sterker, energieker, slimmer liefdevoller, of meer gedisciplineerd wilt voelen? Of omdat je baalt dat je het allemaal wel wéét in theorie, maar het niet kan toepassen in de praktijk?


Ik begrijp je, en toch… het heeft geen zin om te kloppen met die hamer!


Vaak vragen mensen me : ‘Milder worden voor jezelf, hoe doe je dat?’ Hoe kan ik minder kritisch worden voor mezelf?


Mijn antwoord is dat strengheid voor jezelf een mechanisme is die gestuurd wordt door perfectionisme. Je hebt een beeld van jezelf (of van iets of iemand) en je baalt dat jij (de ander of de situatie) niet voldoet aan dat beeld. Het kritische deel is sterker dan jezelf en onaangename gevoelens (bv. frustratie, boosheid, teleurstelling…) zijn de motor die je drijven tegenover jezelf en/of jouw omgeving. Het resultaat is dat je moeite hebt om mild te zijn voor jezelf en/of voor jouw omgeving en dat je jou laat leiden door je hoofd ipv. door je hart.


De sleutel tot succes is dat je leert om vrede te sluiten met dat kritische deel van jezelf dat zich over emotioneel opstelt. Accepteren dat je jou zo voelt, jouw verzet tegen de realiteit opgeven. Al jouw zelfopgelegde MOETEN’s loslaten! Soms zijn er nu eenmaal van die dagen, ja zélfs op reis, waarop het moeilijk is om mild te zijn … en ook dat is OK!


Minder moeten, meer zijn!


Tot zolang ik niet accepteerde dat het ok was om me slecht te voelen op reis, om moe te zijn, om gefocust te zijn op de minpuntjes van mezelf, van mijn omgeving, om niet in staat te zijn te relativeren dat ik de ‘verkeerde keuze’ had gemaakt, bleef mijn rothumeur me achtervolgen.


Nadat ik in gesprek ging met mijn kritische deel, mijn perfectionisme, mijn controledrang, mijn innerlijke saboteur of hoe je het ook wilt noemen, slaagde ik erin de mildheid voor mezelf en mijn omgeving terug te voelen! Ik liet al het moeten los en mocht gewoon zijn wie ik was op dat moment… in al mijn imperfecties!


En dat lieve mensen beschrijf ik graag als de wet van acceptatie. Wanneer je komt tot acceptatie, dan komt er altijd transformatie!


Hoe slaag jij erin milder te worden voor jezelf?


Meer hulp nodig om jouw innerlijke saboteur, jouw kritische deel tot rust te brengen?


Ik help je graag verder via stresscoaching of hypnotherapie!


Comments


bottom of page